Spenningen der ute blant velgerne var på bristepunktet da Arbeiderpartiet i går (9.11.24) avsluttet sitt Sentralstyremøte hvor ryktene i forkant florerte heftigere enn noen gang, om statsminister Jonas Gahr Støre ´s dalende oppslutning blant velgerne men nå også i eget parti. Skulle Støre komme med noe positivt budskap til folket og sine egne partifeller på rikskanalen NRK etter dette sentralstyremøte?
Redaktør Anne Beth Moslet www.helsekøen.no Publisert 10. 12.2024
Det kom dessverre ikke noen positivt budskap eller politiske kommentarer på Dagsrevyen til det norske folk etter Aps sentralstyre (9.12). Støres budskap var kort og godt at «Min stilling som partileder ble ikke diskutert». Dermed var luften gått ut av forventnings-ballongen og partiets sentyraklsyreemedlem, Stortingspresident, Masud Gharakhkhani, fikk bare noen få NRK-minutter til rådighet før NRK slapp nyheten om Regjeringspartienes siste meningsmåling. Den var nedslående for både AP (14.2 % og Sp (3,8).
Det har på mange måter vært både uvirkelig og tragisk å følge Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, på veien fra en velpolert og stilig utenriksminister til hans forventede sorti som Norges statsminister i 2025. Dagens meningsmålinger tyder imidlertid på at Støre også kan bli den norske statsminister som gjennom sin politiske venstrevridde politikk, baner veien for landets først FrP-statsminister, Sylvi Listhaug som nå har 24,2 % oppslutning.
Det at Aps sentralstyre fulgte hakk i hel etter LO sitt dramatiske og oppsiktsvekkende brudd med NHO om sykelønnsordningen, gjorde ikke den politiske Arbeiderparti-dramatikken mindre? Hvis jeg ikke husker feil, så hadde Jonas tidligere ringt ens ærend til Brasil for å be om støtte fra sitt sentralstyremedlem og LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, som var i Brasil på snarvisitt.
Støre-sosialismen
Etter tre år med Støre-regjering synes det nå å tilspisse seg politisk i vårt eget land hvor statens rolle og den offentlige LO-makten har vokst urovekkende. Det at Støre ´s egen stilling ikke var på dagsorden i Aps sentralstyre, føyer seg forøvrig inn i rekken av hans egne leder-glipp. Nok en gang skjøv han – som Ap-leder – på den helt nødvendige leder-debatten. Men da trolig ikke uten å ha LO i ryggen.
Nok en gang hjalp også statskanalen NRK velvillig til ved å propp-fylle Dagsrevyen med viktige utenlands-nyheter. Referat fra Arbeiderpartiets sentralstyremøte ble således bare så vidt berørt i et par minutter mot slutten av dagsrevyen hvor følgende Støre-budskap florerte TV-ruten:
«Støre om egen posisjon: «Ble ikke diskutert på Sentralstyremøtet».
Det at en partileder selv velger å frata partiets ledende organ mulighetene til å diskutere det mest sentrale spørsmålet i dagens politiske situasjon, er ikke nettopp et tegn på godt lederskap. Det helt sentrale er nå å få vite om AP ikke bare har den riktige leder, men om partiet selv skjønner hvorfor de er på politisk kollisjonskurs med velgerne? Med vedvarende fallende oppslutning, bør en leder selvsagt ta den interne diskusjonen om disse spørsmålene snarest mulig. Egentlig burde Støre for lengst ha innsett at han allerede har oversittet sin besøkelsestid med et Stortingsvalget i 2025?
Budskapet fra det norske folket gjennom meningsmålingene kom direkte frem foran den stumme regjeringssjefens åsyn på TV-skjermen etter sentralstyremøte: Ap: 14,2% og Senterpartiet : 3,8%. Det er med andre ord ikke bare statsminister, Jonas Gahr Støre, som er ute å kjøre. Selveste glad-gutten i Senterpartiet har heller ikke lenger noen for grunn til å unnlate å gjøre noe med sin begredelige parti-oppslutning.
Det mest urovekkende for statsminister, Jonas Gahr Støre, er imidlertid de vedvarende svake meningsmålingene til Arbeiderpartiet og det nå stigende interne opprør overfor ham både som partileder og statsminister. Støre viser selv tydeligere og tydeligere at han faktisk mangler leder- eller statsminister-kompetanse.
Men det som er oppsiktsvekkende er jo at både partilederen og partiledelsen har lukket øynene for at det kan være partiets politikk som har gått ut på dato. Kan hende er det verre enn som så. Kan hende er det Støre ´s tolkning av partiets politikk som ikke korresponderer med de sosialdemokratiske kjerne-verdier? Med sitt evige mantra om at det «ikke skal være forskjeller» kan Størés politikk vende en ny ungdomsgenerasjon ryggen. Mange av de unge som vokser opp i vårt overflodssam,funn i dag, ønsker nemlig å lykkes. De er ikke tilhenger av jante-loven.
Jeg er ikke den som nødvendigvis vil påstå at jeg er den beste til å vurdere hva vår statsminister tenker. Men jeg har fulgt med i politikken I mange år – både fra inn-og utland. Jeg ser og kan merke når noe går galt avsted når jeg ser resultatet av landets utvikling. Den mangel på nærings-optimisme – etter tre år med en Støre-regjering – er ikke bra. Jeg har dessuten lest Støre ´s egen bok som utenriksminister, hvor han skriver at hans verdigrunnlag er «det sosialdemokratiske» og at han ønsker at vårt eget rike land skal bidra til en bedre verden for alle.
Det er vel ment. Men det å mene vel er ikke nødvendigvis det samme som å gjøre godt. Det kan også tenkes at en som er vokst opp på beste vestkant i Oslo, studert på det mest prestisjefylte universitetet i Paris, hvor den franske politiske elite har gått, ikke nødvendigvis er den beste til å lede det norske arbeiderpartiet og stake ut fremtidens sosialdemokratiske politikk for nordmenn, Mye tyder på at Støre ikke vinner velgernes tillit ved å skatt-jage våre rikeste og beste jobb-skapere ut av landet eller ved å smi sin venstre-vridde politikk sammen med Sosialistisk Venstreparti?
De to siste duellene mellom Støre og Erna avslørte mere en noen gang at Støre ikke en gang har styringen på sine egne argumenter i skattedebatten. Han brukte mere tid på titte på eget manus enn å svare direkte på det Erna eller debattlederen spurte om. Støre flakket med øynene. Nettavisen skrev at Støre ikke klarte å feste blikket.
Sannheten kan være at Støre ikke har den trauste sosialdemokratiske nærings-politikken inn under huden. Han vet kanskje ikke en gang hvilken skatte-politikk gründerne trenger for å drive næringsvirksomhet og skape arbeidsplasser. Han har kanskje ingen erfaringer? Tiden kan være over for Støre. Hans ettermæle kan bli at han hverken dugde som Ap-leder eller statsminister. Men med sikker plass på Stortingslisten fra Oslo i neste periode, kan det være han dukker opp igjen som utenriksminister før eller senere?