Det var stinn brakke da den nå så kjente tysk-norske forfatteren, Ingrid Strümke, holdt et inspirerende og tankevekkende foredrag basert på sine to bøker «Endelig Gammel» (2021) og «»Resten av hele mitt liv» (2024). Det var liten tvil om at Ingrid trollbandt sitt publikum, helt fra hun åpnet sitt foredrag i Kulturhuset i Sandvika torsdag den 20. mars 2025, med å si at jeg har bare ett eneste spørsmål til dere før jeg begynner på mitt foredrag.
Redaktør Anne Beth Moslet www.helsekøen.no Publisert 21.3.2025
Det var egentlig ingen billetter igjen da vi møtte opp på Kulturhuset i Sandvika i regi av Forum 60+ torsdag 20.3.2025 for å høre Ingrid Strümke holde et meget engasjert foredrag. Men det viste seg likevel at det ble plass til alle. Vi fikk således oppleve denne levende legenden som nå reiser land og strand rundt for å vekke opp, inspirere og glede den eldre garde med sitt budskap om at «alderdommen er en gave».
Hun starter med å rusle rundt – se på hver enkelt – og provoserte frimodig og elegant frem minner og tanker fra våre levde liv med å si at hun hadde bare et eneste spørsmål til en sal fylt av eldre og forventningsfulle kvinner og menn. Ingrid lurte rett og slett på om vi hadde tenkt gjennom at «spennet mellom 35 til 65 år er like stort som spennet mellom 65 til 95 år»?
Så fulgte hun opp med å spørre: «Husker dere hva dere gjorde fra 25-35 år, fra 35-45 år og fra 45-65 år? De fleste av oss her i denne salen møter nå årene fra 65-95 år. Det er nesten en tredjedel av et liv og tilsvarer 11 000 dager som vi kan være så heldige å oppleve, sa den fasinerende best-selger-forfatteren, Ingrid Strümke, som mente at vi alt for ofte møter kommentarer med forutinntatte meninger som kan lede eldre til å snakke seg selv ned.
Dette kan dessverre ta gnisten fra dem og føre til at eldre kan bli raskt og ubegrunnet misfornøyd med livet fordi gamle fordommer er godt befestet. Denne misnøyen kan dessuten bli forsterket gjennom lover og regler, sa Ingrid og nevnte eksempler fra både likestillingsloven, forliksloven og stortingsmeldinger om hvordan vi forvalter knappe helseressurser med hensyn til hvem som har rett til kostbare operasjoner.

Havnet i en livskrise
Det kan forsterke de fordommene mot eldre som er der fra før og som bidrar til at vi begynner å snakke oss selv ned, sa en bekymret forfatter som åpent fortalte om sitt eget liv hvor «enden på visa» ble at hun selv fant seg «i et mørkt hull» selvom det ikke var det hun hadde tenkt. Her siterte hun fra sin første bok «Endelig gammel»:
«Aldri hadde jeg trodd at jeg ville havne i en livskrise. Jeg som hadde gledet meg til endelig å bli pensjonist. Men foran meg så jeg bare et hav av tid jeg skulle fylle. Der var min livskrise og jeg som hadde gledet meg til endelig å bli pensjonist. Jeg var mest glad for å slippe tidspresset. Men så var det en indre stemme som fortalte meg at her er det noe som ikke passer. Her ønsker man å bidra, men så var det ikke plass.
Ingrid fortalte oss da at hun forsto egentlig ved en tilfeldig observasjon den gangen at «eldre som unge – må ta plass». Hun nevnte et eksempel på en kvinne som hadde skapte plass for seg selv. Det var som å svitsje på en bryter. Kan hun så kan også jeg, sa Ingrid til seg selv. Dette ble starten på Ingrids bok «Endelig gammel». Noen finner på helt andre ting og klarer å fylle livet videre. Da er det er også viktig å ha en struktur i hverdagen. Men det viktigste av alt er å sette i gang med noe man brenner for, gjøre det med glede og ha lyst på å gjøre det hver dag, sa Ingrid og la til en liten hemmelighet.
Det er viktig å gjøre det med glede og lidenskap. Det er ikke jeg som har sagt dette, men en hjerneforsker som har funnet det ut. Han sier til oss gamle; kom dere ut av «demens-sengen». Derfor er det viktig å gjøre noe nytt slik jeg har observert – i møte med mange mennesker – skaper gode liv i alderdommen. Hvis vi føler at vi kan gi eller bidra positivt så vokser vi, sa Ingrid som mener at « Alderdommen er et «start-up-prosjekt».
«Vi er den første alderdoms-generasjon som kan starte opp med noe nytt uten å være utslitte. Vi vil nok møte motstand, men vi kommer ut med en nyere alderdom. Vi har bevist hva vi er gode for og med en ryggsekk full av erfaringer for vårt start-up-prosjekt «vår alderdom» kan vi vise hva ordet ALDERDOM betyr.
Alderdom er en gave, sa Ingrid og avsluttet med å lese opp et dikt fra sin andre bok «Resten av hele mitt liv».

«Resten av hele mitt liv»
Alderdommen
Livets høst, livets dessert.
Galskap og illusjon av udødelighet.
Jeg varmer meg i minnene om livs-sommerens krav,
Anstrengelser og prestasjoner.
Nå er tiden inne for å høste kommet.
Nyte og benytte fruktene avlet fra anstrengelser og lærdom.
Jeg får ingen ny livsvår,
men min høst skal være en kaskade
av glede, utprøving og opplevelse.
Den mest fargerike årstiden i mitt liv.
I anmeldelsen på Ingrids første bok «Endelig gammel» fra 2021, kan vi lese:
«Ingrids første ønske som forfatter er å engasjere og gi nye perspektiver. Med universitetseksamen i religionsvitenskap og økonomi som bakgrunn belyser hun sine hovedtemaer likeverd, rettferdighet og mangfold fra forskjellige innfallsvinkler. Hennes sterke samfunnsengasjement gjenspeiles i problemstillingene hun tar opp, enten de er rettet mot barn eller voksne.
Her deler hun sine refleksjoner om livet og alderdommen. Boken er fylt med overraskende vinklinger, uortodokse tolkninger og preget av fremtids-opitmisme. Gjennom anekdoter forklarer hun sine helt personlige holdninger, og ikke minst hvorfor hun ser på alderdommen som et «start-ut-foretak» til en fargerik livs-periode. Kanskje vil du kjenne deg igjen og få noen bekreftelser, eller motiveres til å sette i gang med samme prosjekt. Grip muligheten til livet som best-ager tilbyr.»
Tusen takk for besøket og at du deler din opplevelse av foredraget! Det setter jeg veldig pris på.
Og i samme slengen vil jeg takke deg for din utrettelig innsats for å få ned helsekøen og bevisstgjøre hva som må til for å klare det. Det er sånne som deg, uredd og med en haug av erfaring vi trenger i samfunnet!