Kan NRK få skjerme både staten og Støre?

K
Lars Oscar Øvstegård på pressekonferansen i Oslo 9. september 2024.

Er det TV2 som kan skape balanse i den norske nyhetsformidlingen; en motvekt til den ensidige dekning fra den norske statskanalen? Eller skal folket måtte akseptere at NRK beskytter både STATEN og STØRE?

Og det rett før et av de aller viktigste stortingsvalgene i moderne tid? Kan vi tåle – så inderlig vel – at NRKs dekning av skattedebatten fortsatt vinkles som en MILLIARDDÆR-DEBATT, uten å ta innover oss at det i sannhet er de små og mellomstore bedriftene som rammes?

                              Redaktør: Anne Beth Moslet – www.helsekøen.no         27.3.2025

Det er nå nærmere to år siden Lars Oscar Øvstegård, en liten bedriftseier fra Ørsta på Sunnmøre, tok det tunge steget og startet arbeidet med å forberede en rettssak mot staten. Bakgrunnen var Støre-regjeringens økning av formuesskatten på arbeidende kapital, som etter hans vurdering truer eksistensen ikke bare til hans egen virksomhet, men som truer både landets SMB-bedrifter og kan utarme de levende nærmiljøene som i generasjoner har vært bygget opp i hele landet.

Med priser som «Ildsjelsprisen» (Ørsta kommune, 2016), «Drivkraftprisen» (Sparebank1 2022), og «Næringslivsprisen» (Ørsta kommune 2024), har Øvstegård mobilisert alt av krefter i sin kamp. Han mener at skattepolitikken representerer en konfiskatorisk praksis i strid med Grunnlovens paragraf 105.

Den 14. mars 2025 ble Øvstegårds prosessvarsel oversendt Finansdepartementet ved Jens Stoltenberg, fra hans advokat Jan Magne Langseth i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Denne viktige nyheten ble bredt og profesjonelt formidlet til det norske folk via TV2 søndag 16. mars 2025.

Norges riksdekkende statskanal var selvsagt også invitert til den første pressekonferansen om saken i Oslo 9. september 2024. Men NRK kom ikke.

Hva vil du si i dag?  Fyller NRK sin rolle som en riksdekkende allmennkringkaster i omtalen av saken din?

– Jeg må dessverre si nei, sier Lars Oscar Øvstegård. Med unntak av et kort innslag fra NRK Møre og Romsdal før påske i fjor, har saken fått liten oppmerksomhet i NRK. Innslaget skapte stor oppsikt lokalt, og det viser viktigheten av lokale nyheter. Men når NRK unnlater å dekke slike saker nasjonalt, svikter den sitt samfunnsoppdrag, hevder Øvstegård.

Lars Oscar peker på at hans rettssak, som nå er publisert i bokformat, tar opp spørsmålet om hvorvidt formuesskatten kan være i strid med Grunnloven. Øvstegård mener det er oppsiktsvekkende at dette ikke er løftet inn i den brede samfunnsdebatten gjennom NRK. Det er tross alt snakk om at denne regjeringens skattepolitikk kan bryte Grunnlovens paragraf 105 om beslagleggelse av privat kapital. 

– Dette handler faktisk om så mange som 99 prosent av landets små og mellomstore bedrifter. Likevel har så vidt jeg kjenner til ikke min rettssak mot staten vært omtalt i NRKs debatt-program hverken «»Politisk kvarter» eller «Dagsnytt 18» bortsett fra en gang i  «Debatten».  Men det som er en skandale er at ingen av eierne i de mange små og mellomstore bedrifter som nå er truet av denne formueskatten på arbeidende kapital, ikke har vært invitert til en eneste NRK-debatt om denne saken ei heller blitt intervjuet om saken som i TV 2.  Det er jo nettopp disse SMB-bedrifts-eiere i hele landet som nå daglig kjenner saken på kroppen. De fortelle historien om formuesskattens fatale konsekvenser og avsanne at dette ikke dreier seg om noen slags «milliarddær-debatt» slik NRK villig vekk fortsatt låner sitt «mikrofonstativ» til, sier Øvstegård og fortsetter med sine oppriktige bekymringer om regjeringens fatale skattepolitikk.

Etter min mening er NRKs venstrevri et økende demokratisk problem etter at Jonas Gahr Støre ble statsministrer og innførte en dramatiske økning av formueskatten som har fått hele 99 prosent av små og mellomstore bedrifter «ned i knestående».  De er rett og slett i en desperat situasjon.  Dette merker også bankene som har fått en stor økning av lånesøknader fra fortvilte bedriftseiere som tvinges til å låne penger for å betale den økte formuesskatten.

Det er ingen som er hardere rammet av formueskatten en de små og mellomstore bedriftene ute i distriktene. Grunnen til det er at lokalmiljøene på mange måter er avhengig av kapitalen til de små bedriftseierne som nå blir inndratt til staten. Sannheten er jo at «skaper-kapitalen» deres blir beslaglagt – eller konfiskert – av staten Denne uretten forsterkes ved at de utenlandske eierene av bedrifter i Norge og statens egne virksomheter slipper unna denne ekstra skattebelastningen.

En slik urett er det umulig å forsvare, Dette er det viktig at det norsk folk  får kjennskap til. Det er derfor både  uheldig og betenkelig at NRK – ikke minst nå rett før et stortingsvalg – forsterker sin helt uakseptable politiske debatt-praksis med å utelukke deltagere som virkelig føler regjeringens uheldige skattepolitikk på kroppen og kan forklare og opplyse sine landsmenn om Ap-regjeringens skattepolitiske vandetta, sier Øvstegård.

Men du er blitt invitert til TV 2?

Ja, det er jeg. TV 2 er har blant annet laget en meget informativ og opplysende nyhetssending om denne saken søndag den 16. mars i forbindelse med at mitt søksmål ble sendt inn til Finansdepartementet.  Der går det tydelig frem at dette søksmålet ikke handler om de rike milliardærene som har skatte-flyktet fra landet sitt, men om de små og mellomstore bedriftseiere som nå kan bli ruinert dersom denne formueskatten fortsetter. Det er viktig å være klar over hva som virkelig skjer dersom disse bedriftene forsvinner eller blir solgt til utlendinger som slipper å betale denne formuesskatten. I verste fall kan de gå konkurs slik vi allerede ser eksempler på.  Så hvis våre fremste folkevalgte nå ikke regjeringen nå ser hva som er i ferd med å skje, er det ikke bare fare for småbedriftene men også for de små lokalsamfunnene.

Så selv om TV 2 er en riksdekkende kanal, så er det eksempelvis mange vanlige folk ikke bare her på Vestlandet og i Møre og Romsdal som bare ser på NRK hvor det meg bekjent ikke har vært invitert til noen opplysende debatt med deltagere som vet hva som står på spill for både bedrifter og lokalsamfunn som i alle år har levd sammen i et fellesskap med en sivil forankring som er og har vært selve grunnlaget for et godt samfunn basert på det nære og medmenneskelige samholdet i generasjoner, sier Lars Oscar som til slutt legger til at han ikke bare kjemper for sitt livsverk, men for både lokalsamfunnet og det lokale næringslivets videre eksistens i hele vårt langstrakte og vakre fedreland.

Boken er nå tilgjengelig og kan bestilles fra Schultness Juridische Medien (176s) Pris 189,40  EUR

The book «Comnperative Law Consideretions on the Norwegian Wealth Tax» av Carl Baudenbacher, Mads Andenæs og Laura Melusine Baudenbacher.

«The Norwegian wealth tax has driven countless large companies out of the country and SMEs to ruin. This has scored a stir world wide.The study by Carl Baudenbacher, Mads Andenæs and Paula Melusine Baudenbacher scrutinises the Norwegian regulation. It shows that the tax not only has a confiscatary effect, but it also applied in a discrimatory manner.»

«Normally comperative law is a voluntary endavour by legislaators and courts, but in an open world with location competition it is mandaatory. With a global comparison of the wealth tax systems of important OECD countries, the work offers valuable insights and arguments for legal disputes or a legislative reform of the Norwegian tax policy. A must-read for the tax experta, lawyers, economissts and public desition-makers who are conserned with global location, competition and international issues.»

Skriv en kommentar

 

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Arkiv

Kategorier