Nestleder i Yngre Legers Forening, Tobias Iveland, har fulgt Helseplattformen på nært hold med fortvilelse. Han trodde ikke det skulle være mulig å oppleve at norske politikere og helsedirektører kunne være så unnfallende at de innførte elektroniske datasystem i vårt helsevesen som tilsynsmyndigheter og riksrevisjonen enda ikke har godkjent, og som legene selv advarte mot.
Redaktør Anne Beth Moslet www.helsekøen.no. Publisert 10.1.2025
Nestleder i Yngre Legers Forening, Tobias Solli Iveland, var ferdig med medisinstudiet i Trondheim i 2016, tok LIS1 på Ahus før han vendte tilbake til St Olavs Hospital i Trondheim hvor han fullførte sin spesialisering i onkologi og PhD i medisin høsten 2024. I perioden 2019-23 var Tobias foretakstillitsvalgt for Legeforeningen/Yngre Legers Forening ved St Olavs Hospital. Der fikk han anledning til å følge utviklingen av den fortsatt meget omdiskuterte Helseplattformen til Helse Midt Norge. Nå er Tobias ansatt som konstituert overlege ved kreftavdelingen ved Ahus i Akershus.
Selv traff jeg Tobias på et møte på den store EhiN-konferansen på Hellerudsletta den 13.11.2024. Der var også Helseplattformen et tema (Se bildet). Tobias var en av innlederne som ønsket å se på Helseplattformen med nye øyne og vi avtalte et intervju på nyåret. I mellomtiden skulle Tobias prøve å finne ut om det er bedre og enklere løsninger enn det gamle rigide systemet levert av Epic som allerede var dømt nord og nede i Danmark og Finland.
Da jeg fortalte Tobias om et meget enkelt og rimelig alternativ til Helseplattformen som ble presentert på Arendalsuka i 2020, ble gnisten tent. Dette ville han gjerne høre mere om. Men først ville han fortelle meg om sitt engasjement i arbeidet med Helseplattformen. Det gjorde han i dette intervjuet med meg den 6. januar.
Tobias og Helseplattformen
«Jeg ble tillitsvalgt på St Olavs Hospital i Trondheim i 2019 like etter at Helse Midt Norge signerte kontrakten om Helseplattformen levert av Epic. Min interesse for slike It-løsninger var stor og jeg var glad for å få en mulighet til å være med i arbeidet med Helseplattformen, ikke minst fordi vi visste fra erfaringene i Danmark og Finland at det gamle amerikanske IT-systemet Epic fungerte veldig dårlig, Jeg ønsket med andre ord å være med for å gi våre pasienter en tryggere, enklere og bedre pasientjournal.
Da det etter to år begynte å nærme seg innføringen av Epic i Sør Trøndelag og hos oss på St Olavs Hospital i Trondheim høsten 2021, ble det først utsatt til våren 2022 uten at så mange la merke til dette på grunn av covid-pandemien. I opptakten til innføring våren 2022 ble det imidlertid meget klart for oss at selve systemet ikke var godt nok testet og at det var stor sannsynlighet at det skjulte seg mange feil og mangler. Manglende testing, opplæring i en ikke ferdig løsning pluss skjulte feil og mangler, er noe Riksrevisjonen igjen bekreftet i sin andre rapport som ble presentert for oss av Kristin Rypdal fra Riksrevisjonen på EhiN-konferansen på Hellerudsletta den 13.11.2024.
Burde ikke Helseplattformen for lengst ha vært skrinlagt da den nærmet seg innføringen?
Det viste seg å være en vanskelig balansegang for mange å avlyse et så omfattende system hvor det var investert mye penger. Men selv om det var delte meninger, mente jeg at det ikke var forsvarlig å innføre Helseplatformen uten at vi hadde fått dokumentert at den var testet bedre og forsvarlig overfor pasientene. Hvis Helseplattformen aldri ble forsvarlig, kunne den etter min mening ikke innføres, uansett hvor mye penger som var brukt.
Hva skjedde så?
Bare to uker før igangsettelses-datoen i april 2022, trakk man i nødbremsen. Helseplattformen ble stoppet på ubestemt tid av administrerende direktør på St Olavs Hospital, Grethe Aasved. I forkant hadde tillitsvalgte sendt bekymringsmeldinger, blant annet til tilsynsmyndighetene. Svaret var at de ikke kunne evaluere effekten av Helseplattformen før den ble innført. Mange av legene, superbrukerne og tillitsvalgte mente imidlertid at en innføring uten en evaluering var å ta en for stor risiko overfor pasientene.
Men ledelsen for Helseplattformen mente feilene var fikset og at risikoen var under kontroll. Resultater var at Helseplattformen ble innført i Sør Trøndelag og St Olavs Hospital den 12.11.2022. I etterkant av dette ble feil og mangler synlige og det ble åpnet tilsyn fra både Helsetilsynet og direktoratet for atomsikkerhet og strålevern, samt foretatt interne og eksterne revisjoner. Disse tilsynene er enda ikke lukket.
Etter nye utsettelser skulle Helseplattformen innføres i de to resterende fylkene i Helse Midt Norge, nemlig i Møre og Romsdal og i Nord-Trøndelag. Men Helse Møre og Romsdals direktør, Olav Løddemel og hans styre vurdert at risikoen for pasientene var for høy, og de vedtok derfor å utsette innføringen av Helseplattformen i sitt fylke. Men dette vedtaket ble arrogant overkjørt av daværende administrerende direktør for Helse Midt Norge, Stig Slørdahl.
Hvordan reagerte du på dette?
Dette var etter min mening noe av det mest kritikkverdige som skjedde så langt i denne prosessen, sier Tobias som skrev en lengre artikkel i Yngre Legers Forenings eget blad 14.12.2024 som han kalte «Det er skam å ikke snu».
Her skriver Tobias blant annet; «Beslutningen til Helse Møre og Romsdal om å utsette innføringen var imponerende, gitt det presset de sto i. Helse Møre og Romsdal begrunnet sitt vedtak med en risikoanalyse som tok for seg Helseplattformen i dag, samt forutsetningen sykehusene i fylket har for å ta i bruk systemet på en trygg måte.»
« I styrepapirene til møtet 07.12.2023 var det rikelig med innspill fra Legeforeningen og appeller fra ansatte, fremført blant annet i fakkeltogene 13. november. Opplevelsene til oss legene, og administrasjonen i Helse Møre og Romsdal pluss St Olavs Hospital, er støttet av alle uavhengige tilsyn og rapporter som er gjennomført; bl.a. Statens helsetilsyn, statsforvalteren i Trøndelag, Direktoratet for strålevern og Riksrevisjonen», skriver Tobias som nå ønsker å finne et enklere og bedre alternativ til den meget kritiserte og enda ikke tilsyns-godkjente Helseplattformen i de tre fylkene i Midt Norge.»
Ny Helseplattform?
Ledelsen i Helse Midt Norge, med Stig Slørdahl i spissen etterfulgt av Jan Frich, har enda ikke vært villige til å gi opp troen på Helseplattformen til tross for massiv kritikk og til tross for at den fortsatt ikke er godkjent av tilsynsmyndighetene. Hva tror du? Finnes det et bedre alternativ?
Min kunnskap om og min erfaring med Helseplattformen sier meg at både pasienter og helsepersonell vil være bedre tjent med at vi fikk på plass et helt nytt elektronisk pasientjournal-system basert på en moderne og funksjonell elektronisk integrasjons-modell hvor nye enheter og moduler kan tilpasses de befintlige datasystemene.
Det burde være av interesse for helsemyndighetene å vurdere alternativer til helseplattformen som eksempelvis den elektroniske pasientjournalen som ble presentert på Arendalsuka i 2020 av et australsk selskap. Det ble den gangen sagt at den kunne installeres i hele Norge i løpet av seks måneder til en prislapp på NKR 280 millioner.
Studietur til Skopje? http://helsekøen.no/?p=2324
Hva med en studietur til hovedstaden i Nord Makedonia, Skopje, for å se på den elektroniske modellen som jeg skrev en kronikk om i blant annet Klassekampen den 1.2.2021 og som også ble omskrevet i Aftenposten?
Det hadde selvsagt vært interessant å ta en studietur til Skopje slik du anbefalte til etterfølgeren til landets første E-helse-direktør, Kristine Bergland, da hun måtte gå av i november 2020 etter vrakingen av den skandaleomsuste nasjonale helseplattformen AKSON stipulert til 22 milliarder med ferdigstillelse i 2040.
Jeg håper uansett at vi får på plass en bedre løsning enn den nåværende Helseplattformen til Helse Midt-Norge, sier nestleder i Yngre Legers Forening, Tobias Iveland.