Sosialist-systemet gjorde oss til slaver

S
Borgermestrene i Moskva, Gavriil Popov (t.h.) og i Leningrad Anatoly Sobchak (t.v)

Den første Sovjet-amerikanske frihets-konferanse i Moskva i august 1990 ble holdt på et tidspunkt da planøkonomiens fallitt nådde sitt klimaks. Det sosialistiske systemet som skulle garantere alle borgere lykke og velstand, klarer ikke lenger en gang å holde sitt folk med det daglige brød.  Mens brødkøene økte i Moskvas gater, satt sovjetiske økonomer på skolebenken for å lære om «Transition to freedom».

MORGENBLADET i MOSKVA.  18.9. 1990

 Tekst og foto: Politisk redaktør i Morgenbladet Anne Beth Moslet.  

Hvor var NRKs Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfelt? Høydepunktet i hans andre Moskva-periode (1988-92) var intervjuet med Boris Jeltsin (19.8.1991) under statskuppet ca ett år etter at Morgenbladet dekket  Moskva-konferansen «Trasition to freedom» sammen med journalister fra blant annet Washington Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung og Wall Street Journal. Morgenbladet skrev den gangen:

Borgermestrene fra Moskva og Leningrad var to av de mest prominente talere på den felles russisk-amerikanske i Moskva siste uke.  Begge er tilhengere av radikale reformer og støtter Jeltsins linje om rask overgang til markedsøkonomi. Menneskelig velferd krever et fritt marked og eiendomsrett, sa den populistiske og meget populære borgermesteren i Moskva, Gavriil K Popov på konferansen arrangert av Cato Institute i Washington og Det Sovetiske videnskapsakademiet i Moskva. 

-Sosialismen skulle gi menneskene visse sosiale garantier og bringe lykke og velstand.  Men det viste seg ikke å holde stikk, sa borgermester Popov og henviste til de to kjente amerikanske økonomene Friedrich Hayek og Milton Friedman.  Systemet gjorde menneskene til slaver. Vi forstår nå at en slik form for organisering leder til understrykelse av både mennesker og produksjon.  Vi forstår nå at menneskene må være fri, sa borgermester Popov.

Fritt marked

Borgermester Anatoly A. Sobchak fra Leningrad som er juss-professor og medlem av det øverste Sovjet, sa rett ut at det Sovjet nå trenger er et fritt marked med kjøpere og selgere. Både i Moskva og i Leningrad hvor demokratiske krefter er kommet til makten, har vi enda ikke lykkes med må starte privatiserings-prosessen fordi vi mangler både kapital og et legalt rammeverk for forandringer.

Det Sovjetiske lovverket tjener fortsatt byråkratiet. Vi trenger et nytt lovverk for et fritt marked, sa borgermester Sobchak og pekte på at mangelen på både sigaretter og brød beviser at de to produksjons-monopolene er foreldet.

Paneldebatt om «Transition to freedom»
Moskva i august 1990 på

«Transition to freedom» samlet flere hundre deltagere og ledende økonomer og forskere hovedsakelig fra USA og Sovjet. Kjente navn som nobelprisvinner i økonomi, James Buchanan, professor og utenlandsekspert Peter Bauer, forfatter Georg Gilder og tidligere økonomisk rådgiver for president Ronald Reagan, Wiliam Niskanen var blant foredragsholderne fra Vesten, mens Sovjet stilte opp med toppøkonomer deriblant flere av president Gorbatsjovs rådgivere.

Høydepunktet på konferansen var en åpen paneldebatt onsdag kveld hvor en sal med 700 sitteplasser var stappfull. Moskevittene ville høre på debatten om «Transition to freedom» og stille spørsmål til de amerikanske og russiske paneldelttagerne. (En lignende panelsdebatt i Oslo ville knapt ha samlet mere enn et titalls interesserte.)

Brød-mangel

Konferansen som er et ledd i Cato Institutts arbeid for å fremme markedsøkonomi i verden, kunne neppe ha kommet på et mer beleilig tidspunkt. Etter fem år med Perestroika, er innbyggerne mere oppgitt enn noen gang. Perestroika har ikke innfridd forventningene i det hele tatt. Situasjonen i Moskva , som har vært det stedet hvor flest varer har vært tilgjengelig, tilspisset seg siste uke på grunn av brødmangel. Det sosialistiske systemet som skulle garantere alle mennesker lykke og velstand, klarer nå ikke en gang å skaffe brød til sine borgere.

Håpløsheten og frustrasjonen blant borgerne har bygget seg opp over lang tid. Sovjeterne har måttet venne seg til å stå i kø for det meste. Men når de nå også må stå i kø for å få sigaretter og brød, nærmer sovjeterne tålmodighet bristepunktet. Den store helten er ikke lenger Gorbatsjov men Jeltsin. 

Nei til velferdsstaten 

Presidenten for Cato Institute, Edvard H Crane, understreket i sin åpningstale på denne ukelange frihets-konferansen i Moskva at Sovjet nå har en unik sjanse til å forandre sitt system. 

  • Dere har store muligheter til å lære ikke bare av egne feilskjær, men også av Vestens feil. Det er ingen grunn til at dere ikke kan oppnå høyere levestandard enn det man har i mange vestlige land.
  • Når dere ser til Vesten, må dere ta avstand fra den skandinaviske velferdsstaten eller den såkalte demokratiske sosialismen. Radikale reformer basert på privat eiendomsrett og personlig frihet så raskt som mulig er svaret på problemene i Sovjet, sa Edward Crane.

 Selvom Edward Crane avsluttet frihets-konferansen fredag ved å overrekke en byste av nobelprisvinner i økonomi, Friedrich Hayek, til formannen i federasjonsrådet i Det Øverste Sovjet, Yvevgeeny Primakov, med anmodning at den måtte få en sentral plassering på egnet sted, repliserte Primakov spøkefullt at dersom han fikk en invitasjon til USA ville han bringe med seg en byste av Marx med tilsvarende anmodning.

Skriv en kommentar

 

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Arkiv

Kategorier