Kan velferdsstaten gå konkurs?

K
Statsminister Jonas G Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og  SV-leder, Kirsti Bergstø, utgjør den nye skatte-troll-trioen.

«Skatte-trollene» mot velferds-stupet? Skal Støres snik-sosialisme vinne frem eller kan FrP nå bli det ledende frihets-partiet mot «Skatte-trollene»? Etter at rikingene har skatte-flyktet til Sveits og småbedriftseiere reiser skattesak mot staten, utfordrer nå FrP Støre-regjeringens forsøk på å bryte grunnlovens § 97 om at «ingen lov må gis tilbakevirkende kraft».

Redaktør Anne Beth Moslet : www.helsekøen.no

Vet vår statsminister, Jonas Gahr Støre, og finansminister, Trygve Slagsvold Vedum, egentlig hvor de styrer landet med SV på laget? Støre´s første sosialistiske skatte-grep førte omgående til at de rikeste gründerne og største jobbskaperne forlot landet med en rungende «Reis og ryk-hilsen» fra SV. Det tragiske resultatet er at halvparten av verdiene til Norges 400 rikeste nå styres og yngles fra utlandet. De som har flagget ut, har i følge Finansavisens redaktør, Trygve Hegnar, doblet avkastning på formuene sine fra de skatte-flyktet fra Norge.

Statsminister Støre og hans «skatte-troll» lukker øynene for de katastrofale skadevirkningene av de rikes skatteflukt og intensiverer i stedet skatte-jakten med en super-skadelig særnorsk formuesskatt på arbeidende kapital for landets små og mellomstore bedrifter. En av disse, Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta, forberede nå en sak mot staten for å prøve denne særnorske og økende formue-skatten på arbeidende kapital med bistand fra de tre juridiske topp-ekspertene, professor Mads Andenæs og sveitsiske Carl og Laura Baudenbacker. På sin pressekonferanse 9.9.2024 la de frem en foreløpig betenkning hvor de hevdet at denne skatten er grunnlovs-stridige og forbereder den fremlagt for Tingretten.

SV-krav om NULL-profitt

Som om dette ikke er nok for Støre-regjeringen, har den sammen med SVs innspill om et «Avkommersialiseringsutvalg» foreslått at kommersielle leveranser fases ut av offentlige velferdstjenester. Dette er basert på SV-kravet om  «NULL profitt».Dette omfatter en produksjon som i 2022 omfattet 4 millioner brukere med 600 000 ansatte – inkludert en meget ekspansiv og økende stats- og kommune-administrasjon – til en samlet prislapp på 550 milliarder kroner. Det bør også nevnes at Norge i realiteten har en Konkurranselovgivning med krav om effektiv bruk av samfunnets felles ressurser som her overhode ikke hensyntas.  Hva effektivitets-tapet av en slik mega-produksjon omfatter i kroner og øre, er det antageligvis ingen innenfor forvaltningen som er blitt bedt om å utarbeide for eller levere til statsministerens kontor?

Men i og med at det ekstra presset det norske folk nå merker på lommeboka før Stortingsvalget i 2025 nok sikkert langt overgår noe i nærheten av det de tidligere har opplevd, vil jeg etter hvert – på denne bloggen min – presentere noen av mine politiske artikler – fra den såkalte høyrebølgen som Morgenbladet publiserte i min tid som politisk redaktør (1988-93) – uten at disse vakte interesse i norsk presse.  

«Skatte-trollene» var noe jeg foreslo i en skatte-aksjon som nestleder  i FrP (1985-87).

Min påstand er faktisk at den sosialistiske velferdsstaten vokste frem i Norge – uansett regjering – og uten nødvendige motforestillinger om hvilke verdier det er som skaper vekst og velstand. Nå ser vi plutselig at velferdsstaten er blitt alt for dyr uten helt å skjønne hvorfor. Men det skyldes rett og slett at velferdstjenestene – ikke minst innen helsesektoren – er blitt for lite effektiv.  Grunnen er klokkeklar for de som vil forstå – nemlig at tjenestene produseres – altfor byråkratisk – og uten effektivitets-fremmende konkurranse. Resultatet er at både stats- og kommunebudsjettene sprekker, velferdstilbud må kuttes og penger må spares.  

Det er ikke bare de rikeste skatteflyktnings-kommunene, som Askers og Bærum, som må stramme inn på utgifts-budsjettene.  Hele Norge må skru igjen velferds-kranene. Dermed trenger Støre´s «skatte-troll» mere penger i statskassen.  Bruker nå regjeringen nye og ulovlige grep for å få inn flere skatter? Bryter regjeringen virkelig grunnloven for å inndrive grunnlovsstridige skatter? Ja, mener Fremskrittspartiet. 

Den 30. 12.2024 fremmet tre av partiets stortingsrepresentanter, Helge André Njåstad, Bård Hoksrud, Erlend Wiborg og Hans Andreas Limi et forslag om endring av GRUNNLOVENs § 97 «om at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft».

FrP mot  STØRE-SKATT

Bakgrunnen for FrP-forslaget er følgende. «Helt siden 1814 har Grunnloven inneholdt forbud mot at lovene gis tilbakevirkende kraft. Grunnlovens § 97 lyder: «Ingen lov må gis tilbakevirkende kraft». Til tross for denne klare grunnlovs-paragrafen har «Støre-regjeringen» de siste årene fremmet flere skatteforslag med klare tilbakevirkende elementer, som Stortinget har vedtatt. 

Dette omfatter i følge FrP, fire skatter. Det er skattesatsen for vannkraftproduksjon i 2022, ny grunnrenteskatt på havbruks-produksjon i 2023, skjerpet skatt av utbytter (gjennom men økning av justeringsfaktoren) i forslag til statsbudsjett for 2023 og en innskjerping av utflyttings-skatten for fysiske personer foreslått i statsbudsjettet i mars 2024 med virkning fra og med fremleggelsen av høringsforslaget.

 Ja til Grunnlovsdebatt

Jeg ser med spenning frem til en debatt om dette forslaget til endring av Grunnlovens § 197 og en mere grunnleggende debatt om GRUNNLOVENS intensjoner fra 1814. Jeg imøteser også en mere prinsipiell og vitenskapelig empirisk begrunnet debatt om utviklingen av en velferds-STAT kontra utviklingen av et velferds-SAMFUNN slik de hadde i Sverige på slutten av 1980-tallet.  

Den gangen skrev jeg om det svenske næringslivets Idéforum,TIMBRO, som i ti år hadde vært en spydspiss i den intellektuelle debatten på høyresiden i Sverige.  Timbro hadde i den perioden utgitt mere enn to hundre bøker og avholdt en rekke seminarer. Siste nyskapning på debatt-fronten var det private City Universitetet i Stockholm som åpnet høsten 1988. Den ledet det et treårs forskningsprosjekt om «Sosialstaten Sverige».

Alt dette som jeg skrev mere om i min periode som politisk redaktør i Morgenbladet (1988-93), vil jeg nå igjen publisere mere om på bloggen mine www.helsekøen.no for å skape en helt nødvendig og fri debatt om utviklingen av vårt velferdssamfunn som ikke bare baseres på en politisk voksende velferdsstat som Støre-regjeringen vil endre radikalt ved å fase ut private leverandører.  Nærmere stats-sosialismen har Norge aldri vært.

Skriv en kommentar

 

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Arkiv

Kategorier