Vis solidaritet med kvinner i mammografikø

Faksimile Aftenposten. Støre beklager utsatt mammografi

Faksimile Aftenposten. Støre beklager utsatt mammografi

Det at helseministeren beklager at kvinner med kul i brystet må vente i flere måneder på mammografi ved offentlige sykehus uten at han åpner for bruk av private tilbud, er ikke godt nok.

Med min blogg ”www.helsekøen.no” oppfordrer jeg alle kvinner om å vise solidaritet med sine medsøstre i mammografikø: Stem Høyre eller et annet parti som vil sikre kvinner et alternativt mammografitilbud gjennom private tilbud.

Ventetiden for brystkreftpasienter har økt dramatisk etter at Helse Sør-Øst sa opp avtalen som gjelder mammografi og det har vært flere reportasjer i avisene om at kvinner som blir henvist fra sin fastlege med kul i brystet, må vente i månedsvis. En av dem er Loan Tran, som fikk tilbud om sjekk ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) først tre måneder senere.

Valgte privat

Så lenge turde Loan Tran ikke å vente. Hun tok igjen kontakt med fastlegen, som fikk henne inn ved det private medisinske senteret Aleris allerede dagen etter. Der ble det oppdaget at hun hadde en kreftsvulst på ca. 2,5 cm i venstre bryst, og kanskje en mindre svulst lenger ned i brystet. Aleris sendte henvisning til Drammen sykehus, hvor hun ble operert etter bare noen dager.

Det at Aftenposten skrev om dette den 2. juni fikk både Ahus og heleminister Jonas Gahr Støre til å beklage saken. På sin Facebook-side skriver statsråden: ”Aftenposten skrev i går om en kreftpasient som måtte vente for lenge på tilbud om utredning og behandling ved Ahus. Slikt skal ikke skje. Ahus har mye å være stolt av når det gjelder kreftbehandling. 98 prosent av de med brystkreft er i behandling innen 20 dager. I denne saken holdt ikke praksis mål. Sykehuset må lære av erfaringen slik at dette ikke skjer igjen.”

Støre svikter

Ikke ett ord om konkrete tiltak som vil sørge for at en slik fullstendig unødvendig, hjerterå og nedverdigende behandling av norske kvinner skal opphøre. Ikke et ord om at han øyeblikkelig vil sørge for at alle tilgjengelig mammografiapparater ved private institutter igjen skal tas i bruk til full kapasitet. Dette er ikke bra nok, Støre. Det at du i tillegg benytter denne anledning til å rose de sykehusansatte, vitner heller ikke om klokskap.

Spørsmålet er nå hvor lenge norske kvinner skal finne seg i en slik arrogant og inhuman oppførsel av en stribukk av en politisk skakkjørt helseminister? De bør ikke vente lenger enn til valgdagen 9. september. Da kan de vise sin solidaritet med sine medsøstre i mammografikø ved å gi sin stemme til Høyre eller andre partier som krever at det fulle spekteret av mammografitilbud straks tas i bruk.

Ernas garanti

Høyres leder Erna Solberg kommenterer situasjonen for Loan Tran i sin blogg 3. juni: ”Jeg mener fritt behandlingsvalg for pasienter med behandlingsrett er nødvendig. Da ville Loan Tran sluppet å betale 10.000 kroner for å sjekke kulen i brystet sitt. Og enda viktigere, de kvinnene som ikke har råd, ville sluppet å vente i tre måneder i engstelse, og i verste tilfelle – sluppet å komme for sent til behandling.”

Høyres helsepolitiker på Stortinget gjennom mange år, Sonja Sjøli, mener det er helt uakseptabelt at kvinner som har hatt brystkreft må vente på mammografi. Etter at Aftenposten skrev om May Britt Olsen som har hatt brystkreft og som må vente flere måneder på mammografikontroll ved Oslo universitetssykehus, sendte Sonja Sjøli et spørsmål om saken til helseministeren.

Sonja Sjøli sier rett ut at helseministeren må sørge for at de regionale helseforetakene sikrer tilstrekkelig kapasitet ved på kjøpe tjenestene fra eksisterende private tilbud.

Vi vet at svaret fra Støre blir NJET.

Alle kvinner oppfordres herved til å bruke sin stemmerett den 9. september og gi både Støre og den sittende regjeringen avskjed med rosa sløyfe.

Din kommentar blir satt stor pris på. Upassende kommentarer vil ikke bli godkjent.